"Kunstzinnige Therapie is werken aan herstel en gezondheid."

Kunstzinnige Therapie

In het kunstzinnig (therapeutisch) proces wordt er (on)bewust aan genezing gewerkt door juist het voelen, het denken of het doen aan te spreken. Meer energie en inzicht kunnen leiden tot acceptatie van feiten of het helpen los te laten. Je zet een ontwikkeling in gang, die je meer in contact te brengt met jezelf en je omgeving.

Die ontwikkeling ontstaan doo het werken vanuit een gericht doel en daarop afgestemde gerichte opdrachten.  Via het tekenen, schilderen en/of boetseren ga je een non-verbaal proces aan waarin de kleur, de vorm en beweging zijn werk doen. Kunstzinnige therapie maaktt zichtbaar wat onzichtbaar was, maakt helder wat verborgen was; het brengt onbewuste beelden tot uitdrukking.  Hierdoor spreken we zelf genezende en scheppende vermogens aan. De regie weer in de hand krijgen en stevig in de schoenen komen te staan.

Voorbeeld 01

Door ervaren gebeurtenissen, gezondheidsverlies en trauma kan de grip op je leven je uit de handen glippen. Niet meer de energie en concentratie hebben om te doen wat je graag wilt, klem zitten in gedachten en gevoelens. De focus lijkt verdwenen. Dit kan zich voordoen in je privéleven maar ook op het werk of zich uiten in je relatie(s).

Burn-out klachten, depressieve gevoelens, angst en onbegrepen boosheid kunnen dan het gevolg zijn. Het verstoorde proces kan zich lichamelijk of psychisch manifesteren.

Kunstzinnige therapie en inzicht in je biografie helpt je je eigen ontwikkeling in een nieiw licht te brengen.

Voorbeeld 02

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om kunstzinnige therapie te kunnen doen. Kunstzinnige opdrachten kunnen ook passen bij het biografisch werk of aanvullend en ondersteunend werken bij het werken met verhalen of thema’s.

Naast het volgen van therapie kun je ook kunstzinnig bezig zijn door middel van een cursus of het willen leren van een techniek of materiaal. Dit kan individueel of in een groepje.

Vrijblijvend ontdekken van materiaal en vorm of de keuze om een therapeutisch traject aan te gaan kunnen inzichten en energie opleveren.

Voorbeeld 03